> De site
- Home  
- E-mail 
- Gastenboek 
- Links  
- Logboek 
-
Copyright 
> Modelbaan
- Baanplan met uitleg   
- Foto's van de baan 
-
Dagboek van de bouw 
-
Bouw ervaringen
- Technisch gedeelte
> Modeltrams
- Mijn verzameling   
- Verbouwde trams
- Trams van Alfred Riess
> Projecten
- U-bahn   
- Diorama Landstraße
- Lima aandrijving 
> Verslagen
- Trams in Zwitserland 
- Modelspoor Dagen '04 
-
HMG tramdag '04 
- Opening tramtunnel
- Eurospoor 2008

> Overig

- Beursagenda  
- Videofragmenten
- Vraag en aanbod  
-
Wie is Mark

|  Alfred Riess HTM PCC serie 1100 serie  |


In 2003 werd op de grote "Spielzeugmesse" in Neurenberg de Haagse PCC aangekondigd. De firma Alfred Riess liet een HTM 1100 koppelstel zien in de voorlaatst verschenen kleurstelling "OV-geel". Intussen zijn deze modellen uitgeleverd en al vele hebben hun weg gevonden naar hun nieuwe eigenaar om daar misschien wel een plaatsje in te nemen in een vitrine of op de modelbaan. Nu verdwijnen veelal dit soort prachtige "kleinseriemodellen" in een vitrine, wat echter niet wil zeggen dat ze ook echt op de modelbaan kunnen worden ingezet. In dit korte overzicht wil ik vertellen hoe dit soort modellen zich gedragen op een typische trammodelbaan en wat je van dit model kunt verwachten. 

Het model: 

Al heel wat jaartjes terug heeft eens de Engelse firma BEC een witmetalen bouwpakket uitgegeven van een PCC type 1100, maar toch heeft deze set de meeste tramliefhebbers niet echt kunnen overtuigen. Het antwoord daarop is dan ook nu deze prachtige 1100 van Riess. 

In tegenstelling tot het BEC model zijn de Riess modellen gefabriceerd uit Resin, een kunststof dus. Het karakteristieke van een PCC is de voorzijde, of ook wel de neus. In het model is deze perfect getroffen, maar ook de gehele vormgeving is een lust voor het oog. Qua maatvoering is het een exacte kopie van het origineel en zelfs de filigrane baanruimer is aanwezig. Deze kleine onderdeeltjes zijn uit messing vervaardigd. Ook beschikt het model over een los aangezette messing zijspiegel en ruitenwissers. 

Het model is niet voorzien van binnen en buiten verlichting en moet het doen met geschilderde kop en sluitverlichting. De vensteropeningen zijn voorzien van ingelegde ramen met sponningen, waardoor het interieur nog beter uitkomt. Vanzelfsprekend is dat de bankjes in het interieur de juiste kleur hebben en de ribbels in de vloer te tellen zijn. Klasse. 

De kleur openbaar vervoer geel is gespoten en maakt een goede indruk en is strak afgewerkt, de decals zijn zorgvuldig aangebracht. Het dak heeft de juiste grijskleur en als geheel is het een plaatje om te zien. Dakreclame is leverbaar in drie varianten en naar gelang het bijbehorende wagennummer aangebracht: Hadi beveiligingen, Miele en Bison vochtvanger. Deze waren in die tijd regelmatig op het dak terug te vinden en was ook typisch voor dat tijdperk. 

Rijeigenschappen: 

De aandrijving bestaat geheel uit onderdelen die gelijkwaardig lijken te zijn aan een Roco Düwagtram van de laatste generatie. De motor heeft een vliegwiel en via de cardan wordt het voorste draaistel aangedreven. Het model beschikt over 4 antislipbandjes en is mede door de goede motor een uitstekende trekkracht. Echter in solo bedrijf voor de hobyist is het aan te raden om er een extra gewichtje boven het achterdraaistel te plaatsen, zodat de stroomafname optimaal is. Doordat alleen het achterste draaistel stroom afneemt, is het model in feite een 2 asser qua stroomafname.  

Op de baan laat het model uitstekende rij-eigenschappen zien en daar is eigenlijk verder niets op aan te merken (afgezien van het lage gewicht). Wel moet even gelet worden op de stootlat van de baanruimer, want deze zit erg dicht boven de railkop en kan makkelijk ergens achter blijven hangen. 

De set: 

De PCC is voor alsnog alleen als set verkrijgbaar en men heeft de keuze uit een gemotoriseerde wagen plus een dummy, of een geheel motorloze set. Om beide modellen te koppelen bezit het model een automatische koppeling. Als extra functie is deze koppeling stroomdoorvoerend en kan de 2e wagen ook vanaf het eerste draaistel stroom afnemen.  De wagens koppelen als de beste en zijn zeer bedrijfszeker. 

Mocht iemand dit model aanschaffen, dan wordt deze geleverd in een zilverkleurig blikje met zwarte schuimstof om het model te beschermen. De verpakking is wel origineel te noemen. 

Conclusie: 

Een zeer geslaagd model wat een goede kopie is van het origineel. Zowel de vormgeving als de kleur is overtuigend en kan zich meten met de grote fabrikanten. De rij-eigenschappen zijn zeer goed te noemen en het model is een goede basis voor meer varianten, een mooie aanwinst wat in vele collectie's niet mag ontbreken. 
 

Video van het model 
 

Informatie 

Fabrikant: Alfred Riess 
Meer reviews: Trams en Modeltrams 

 

 

Foto's van het model


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
     
     
     

 

- Terug naar boven 
-
Terug naar de startpagina